015 - 361 38 77

info@kpsdelft.nl

Gebakken klinkers

Gebakken klinkers

Al eeuwen lang worden er van klei straatstenen gemaakt, zogenaamde gebakken klinkers. Een bestratingsmateriaal wat zeer geschikt is voor wegen, paden en terrassen. De stenen laten zich makkelijk combineren met andere producten zoals grote natuursteen tegels of Oud Hollandse betontegels en is daarom zeer geschikt om verwerkt te worden in tuinen. Zowel modern als klassiek. Maar ook als infra bestrating is de gebakken klinker uitermate geschikt. Een groot voordeel is de natuurlijke uitstraling en het grote gemak in onderhoud.

Wat zijn gebakken klinkers?

Klei is het basis materiaal van een gebakken klinkers. Deze klei wordt veelal uit rivieren en uiterwaarden gewonnen. De klei wordt meestal in een rechthoekige vorm geperst waarna het in een tunneloven wordt gebakken. Door diverse technieken en verschillen in kleisoort kan de fabrikant kleurstelling en nuanceringen bepalen.

Soorten gebakken klinkers

Waalformaat, dikformaat, keiformaat, tegelformaat een aantal namen die betrekking hebben op gebakken klinkers. Ook zijn gebakken klinkers in verschillende hoogtes te verkrijgen. Afhankelijk van het doel, zal bepalend zijn welke hoogte het meest geschikt is om te verwerken. Voor een oprit is bijvoorbeeld 8,5 cm hoog de beste keuze, maar voor paden en terrassen is een klinker van 6,5 cm voldoende.
Omdat gebakken klinkers al lang gebruikt worden en de “echte” oude klinkers vaak in straten vaak versleten zijn (hoekjes er af), probeert een fabriek die uitstraling ook te geven aan “nieuw”gebakken klinkers. Het zogenaamde trommelen. De stenen krijgen dan een nabehandeling, waardoor het een oudere uitstraling heeft. Natuurlijk zijn er ook klinkers die een moderne uitstraling hebben, de zogenaamde strakke klinkers.

Voorbeelden van gebakken klinkers

Om u een indruk te geven van gebakken klinkers vindt u hieronder een aantal voorbeelden uit onze showtuin en van een aantal projecten.

Voorbeelden van legverbanden

Klinkers kunnen op diverse manieren verwerkt worden. Natuurlijk zijn er basis regels, maar uw creativiteit kunt u ook toepassen!

Gebakken klinker showtuin

Wij hebben in onze showtuin in Delft talloze voorbeelden van gebakken klinkers. Zowel op de showborden als verwerkt in showvlakken. Ons advies is dan ook om een bezoek te brengen aan onze tuin zodat u de gebakken klinkers in het echt kan bekijken.

Gebakken klinker fabrikanten

Gebakken klinkers worden gemaakt door een aantal fabrikanten. KPS Delft heeft een collectie samengesteld van de mooiste gebakken klinkers. Van mooi rood tot prachtig bont, van romantisch warm tot robuust donker. Natuurlijk kunnen wij op aanvraag meer soorten leveren.

De voor u geselecteerde fabrikanten zijn oa.:

HUWA van der Sanden
Bylandt
Rodruza
Stonebase

Meer informatie, maar geen tijd? Stuur dan een E-mail naar info@kpsdelft.nl.