Als 5-sterrenspecialist willen wij u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Bent u nieuwsgierig naar de ervaringen van onze klanten? Lees dan hier onze klantbeoordelingen:
Verwerking kunstgras
AANLEG KUNSTGRAS
KPS Delft is leverancier van Royal Grass kunstgras. Voor de juiste benodigdheden en aanleg tips verwijzen wij u naar onderstaande uitleg of lees de uitleg van Royal Grass. Tevens geeft het filmpje u een goede indruk over de manier van aanleggen.
DOEK ONDER KUNSTGRAS
Onder kunstgras wordt aangeraden een druk verdelend doek te installeren. Dit doek heeft een aantal voordelen. Ten eerste beschermt het uw zandbed tijdens aanleg tegen beschadigingen. Hierdoor blijft het zandbed mooi vlak. Tevens beschermt het extra tegen puntbelastingen na aanleg van uw kunstgras. Ook onkruid en mieren krijgen minder kans met een doek onder het kunstgras. Een druk verdelend doek is een kleine meerprijs die de investering meer dan waard is gezien de voordelen.
KUNSTGRAS ONDERLAAG
Voor extra comfort of veiligheid kan er een zachte onderlaag onder kunstgras worden aangebracht. Deze onderlaag kan bestaan uit verschillende materialen. Meestal is het gerecycled rubber of schuim (foam). Een foamlaag is niet altijd noodzakelijk. In het geval u een speelplaats aanlegt over een verharding, zoals: tegels, beton of asfalt, raden wij voor de veiligheid van uw kind aan dit wel te doen. Voor publieke toepassing zoals; een restaurant, kinderdagverblijf of school, zal het in de meeste gevallen wel een verplichting zijn. De kosten voor een foamlaag kunnen aanzienlijk oplopen. Laat u goed informeren.
LIJMBAND VOOR KUNSTGRAS
Verschillende stroken kunstgras of banen worden aan elkaar verbonden (geplakt) door middel van naadband. Er zijn twee verschillende methoden. Een nieuwe ontwikkeling is het gebruik van zelfklevende lijmband. Waar de naden geplakt moeten worden wordt deze band onder het kunstgras uitgerold. Folie er aftrekken en kunstgras stevig op de band drukken. Het voordeel van deze zelfklevende band is dat het snel, schoon en eenvoudig werkt.
Een andere methode is het gebruik van lijm en losse naadband. Het principe van verbinden is hetzelfde. De nadenband rolt u uit onder de verschillende kunstgrasbanen. U brengt alleen zelf de kleeflaag (lijm) aan met een spatel. De hechtkracht van deze lijm is zeer hoog. Aan te raden voor intensief gebruikte kunstgras gazonnen. U moet bij de verwerking van de lijm oppassen met knoeien op het kunstgras. Dit is namelijk niet makkelijk te verwijderen.
INSTROOIZAND VOOR KUNSTGRAS
Het instrooien van de kunstgrasmat na uitrollen is optioneel (behalve een aantal typen gras die standaard met zand gevuld worden). De functie van het zand is het verzwaren van de kunstgrasmat. Het zand geeft stabiliteit en beschermt de tapijtrug bij intensief gebruik. Door het gewicht wordt de kunstgrasmat goed op de plaats gehouden en kunnen geen rimpels of plooien ontstaan bij gebruik. Tevens sluit het zand de kunstgrasvezels nog beter in en zorgt dat deze overeind worden gehouden.
Het instrooizand dient u niet te verwarren met ‘aarde’. Het zand is specifiek voor deze toepassing ontwikkeld en ook kunstgras dat hiermee ingestrooid is blijft een onderhoudsarme en schone ondergrond. Het zand bevat geen organisch materiaal en biedt dus geen voedingsbodem voor onkruid. Het zand houdt geen vocht vast, dus wordt geen modder. Na een regenbui is het gras snel droog en schoon. Het zand is ‘zwaar’. Het waait niet uit de kunstgrasmat en uitloop van het zand is minimaal.
Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als speelgazon voor de kinderen, adviseren wij altijd om een dun laagje in te strooien. Dat komt de levensduur van het gazon ten goede. De hoeveelheid zand die u aanbrengt is afhankelijk van het type product (minimaal ca. 7 kg per m2). Kies wel voor het juiste type zand (gedroogd, rondkorrelig silica-zand), niet elk zand in geschikt.
VASTZETTEN VAN KUNSTGRAS
Als u instrooizand gebruikt, zoals hierboven beschreven, hoeft u het kunstgras niet extra vast te zetten. Het gewicht van het zand houdt de grasmat op de plaats. Ook zonder zand is het kunstgras vaak zwaar genoeg om te blijven liggen zonder dat het vastgezet hoeft te worden. Uiteraard speelt het gebruik hierin wel een rol. Een kunstgrasgazon voor de sierwaarde zal minder vaak belopen worden dan een speelgazon voor de kinderen.
Het is echter wel belangrijk dat de fundering – de ondergrond waarop het kunstgras ligt – iets lager ligt dan de kantopsluiting. Dat voorkomt dat u bij het opstappen op het gras achter de rand kan blijven hangen. Als dit toch gebeurt dan is het verstandig het gras aan de opstapkant vast te zetten met ijzeren pinnen of platte tentharingen.
Op een balkon of dakterras is het anders, daar kan de wind een rol spelen. Het voordeel van een dakterras of balkon is dat u het kunstgras eventueel kunt vastlijmen aan de ondergrond. (Let op: niet vastlijmen op dakleer zonder advies in te winnen, het kan schade berokkenen aan het dak met alle gevolgen van dien.)
KUNSTGRAS GEREEDSCHAP
Voor het installeren van kunstgras is niet veel gereedschap nodig. Een scherp mes (Stanley mes) is echter onmisbaar. Kunstgras wordt geleverd op een rechthoekige afmeting en zal bijna altijd op maat moeten worden gesneden. Ook het onderdoek en/of onderlaag snijdt u op maat met een scherp mes.
Voor het lijmen van de naden heeft u, als u gebruikt maakt van de zelfklevende band, geen gereedschap nodig. Voor het werken met aparte lijm en naadband heeft u gereedschap nodig om de lijm te mengen en een spatel om de lijm op de naadband uit te smeren.
Voor het instrooien van zand werkt de specialist met een speciale strooikar. Deze zult u als particulier niet zelf aanschaffen. Het egaal verdelen van het zand zult u met de hand moeten doen.