015 - 361 38 77

info@kpsdelft.nl

Grind en split

Grind en split soorten

Grind en split soorten zijn materialen die al al lang gebruikt worden. Hetzij bijvoorbeeld als één van de basis materialen voor beton of voor de verwerking in de tuin van huizen, gebouwen of parken.

Wat is grind en split?

Grind is een afzettingsgesteente en wordt meestal gewonnen in rivieren. Het is grover dan zand en fijner dan steen. Meestal door watererosie krijgt grind zijn ronde vormen en soms glans. De herkomst van de meeste soorten grind is Nederland, Duitsland, België en het Engelse deel van de Noordzee.
Split is gebroken gesteente. Het wordt gewonnen in groeves en is eigenlijk een restproduct. Split heeft als kenmerk dat het hoekig is. Hierdoor heeft het een betere onderlinge samenhang.

Soorten grind en split

Zowel grind als split soorten zijn in diverse gradaties te verkrijgen. De juiste keuze zal bepaalt worden door het gebruik. Voor looppaden kunt u beter voor een fijnere gradatie kiezen van bijvoorbeeld 8-16 mm. Te fijn is ook niet goed. Schoenprofiel kan het materiaal meenemen. Te grof heeft als nadeel dat comfortabel lopen niet meer lukt.
Voor siervlakken met minimale beloping bent u vrij om te kiezen. De keuze zal af  kunnen hangen van de sfeer en de stijl die u graag aan de tuin wilt geven.
Voor een oprit geldt dat een gemiddelde gradatie van 8-16 mm het meest effectief is, rekening houdend met de banden van de auto.
Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van grind en split soorten.

Verwerkingstips

Grind en split kunnen op diverse manieren verwerkt worden. De makkelijkste manier is om op een goed verdicht en vlak zandbed anti-worteldoek aan te brengen waarop het split wordt aangebracht. Raadzaam is om voor een correcte opsluiting te zorgen, zodat het materiaal niet weg kan. Voor looppaden met lichte belasting of voor siervlakken is deze verwerking voldoende. Bij een zwaardere belasting is het raadzaam om het grind of split te verwerking in zogenaamde grindmatten of splitplaten. Het voordeel is dat het materiaal in “honingraten” komt, waardoor het niet meer weg kan en beter op de plaats blijft liggen. Ook hierbij is een goed zandbed belangrijk.

Te zien in de showtuin

Wij hebben voor u in onze demo-tafels diverse soorten split en grind liggen. Een keuze maken moet dan ook geen probleem zijn.  Onze collega’s adviseren u graag!

Grind en split leveranciers

Onze leveranciers van het grind en split zijn altijd op zoek naar nieuwe soorten en mogelijkheden. Kleuren en verkrijgbare gradaties zijn dan ook belangrijk.

Onze leveranciers zijn oa.:

Michel Oprey en Beisterveld
Excluton
De Rivierendriesprong Papendrecht

Splitplaten en Grindmatten

KPS Delft heeft ook een collectie grind- en splitplaten en in diverse sterktes verkrijgbaar. informeer naar de mogelijkheden.

Makkelijk uw grind en split bestellen? Stuur ons een E-mail ( info@kpsdelft.nl ) met de gewenste soort!